Je tu leto a s ním často aj snaha urobiť niečo pre svoje zdravie a stravovať sa ľahšie, zdravšie a výživnejšie. Vyskúšaj naše tipy na zdravé fitness obedy, ktoré ťa vďaka bielkovinám zasýtia a vďaka zelenine či zdravým prílohám dodajú aj potrebnú dávku mikroživín.
Čo by mali obsahovať zdravé fitness obedy?
V snahe žiť zdravo, chudnúť či vyťažiť maximum z cvičenia je dôležité, aby naše telo dostávalo dostatok bielkovín. Najprirodzenejšou cestou je získať ich zo stravy, kde sa nachádzajú napríklad v mäse, vajíčkach, mliečnych výrobkoch alebo strukovinách. Tieto suroviny budú dominovať aj nášmu výberu receptov.
Ďalšou dôležitou súčasťou fitness receptov sú komplexné sacharidy, ktoré dodávajú telu energiu po dlhší čas, nespôsobujú výkyvy hladiny krvného cukru a podporujú aj trávenie, pretože zväčša obsahujú aj vlákninu.
V nasledujúcom výbere nájdeš recepty, ktoré obsahujú menej či viac tuku. Niektoré teplejšie dni skrátka nemáme chuť na nič sýte a úplne nám postačí ľahký zeleninový šalát s kuracím mäsom. Potom ale prídu dni – napríklad počas posledného týždňa pred menštruáciou – kedy sme neustále hladné a máme chuť na maškrty.
Jednou z vhodných stratégií môže byť mierne navýšenie množstva tukov v jedálničku v období pred menštruáciou – najčastejšie na úkor sacharidov.
Tuk v strave skôr aj viac zasýti a udrží sýtosť po dlhú dobu. Zároveň neobsahuje nestráviteľné súčasti (narozdiel od sacharidov), takže odľahčí aj trávenie a môže pomôcť pri nadmernom nafukovaní počas PMS.
TOP 5 receptov: zdravé fitness obedy
Špaldové rezance s kuracím mäsom
Cestoviny môžu byť popri ryži, zemiakoch či bulgure takisto vhodnou prílohou. Stačí vymeniť klasickú bielu variantu za celozrnnú alebo napríklad za rôzne iné alternatívy – dnes už existujú napríklad aj rezance s pridaním strukovín.
Kuracie mäso je klasika kulturistických diét. My sme ho ozvláštnili sušenými paradajkami a bazalkou, čo celému receptu dodá nádych talianskej kuchyne. Už stačí iba letná terasa, pohár dobrého vína a romantický obed či večera je na svete. Dobrú chuť!
Švédske hovädzie mäsové guličky
Legendárny obchod s nábytkom ich preslávil ako súčasť škandinávskej kuchyne. Dnes ich milujú ľudia na celom svete – a inak to nie je ani u nás vo Fitlavii.
Hovädzie mäso je dôležitým zdrojom železa, na ktorého príjem by mali dbať najmä ženy so sklonom k chudokrvnosti. Pri príprave guličiek voľ mäso s čo najnižším obsahom tuku.
Ako prílohu môžeš zvoliť klasickú parenú knedľu alebo môžeš siahnuť aj po niečom „exotickejšom“, ako sú napríklad batáty, topinambury alebo quinoa – hocičo, čo sa ti hodí k paradajkovej omáčke, ktorá je v spojení s lahodným hovädzím famózna. Fantázii a chuti sa medze nekladú.
Zdravé rezne bez vyprážania obalené v cornflakes s batátovými hranolkami
Rezne patria k nedeľnej klasike – čo takto pripraviť ich bez zbytočne veľkého množstva oleja a trošku diétnejšie? Garantujeme, že si ich zamiluje celá rodina a na klasické vyprážané rezne môžeš zabudnúť. Okrem toho, je z nich naozaj veľa neporiadku.
Rezne bez vyprážania jednoducho obalíš v cornflakesoch a spolu s batátovými hranolkami dáš zapiecť do rúry. Ušetríš čas, kopec upratovania a aj priestoru na varnej doske. My sme si ich zamilovali – a čo ty?
Makové rezance, ktoré ťa prenesú do detstva a dodajú slušnú dávku bielkovín
Mak patrí k dôležitým rastlinným zdrojom vápnika. Obsahuje nenasýtené mastné kyseliny, ktoré podporujú zdravie srdca a ciev. S cestovinami či ako súčasť koláčov a buchiet ich poznáme už z detstva. My sme tradičný recept obohatili o bielkovinové rezance, aby sme mohli hovoriť o fitness recepte.
Ak nemáš k dispozícii bielkovinové rezance, môžeš mak namiesto s cukrom rozmiešať napríklad s vanilkovým proteínovým práškom.
Náš tip: pridaj na rezance lyžicu poctivého slivkového lekváru – budeš sa zalizovať.
Chutný zeleninový šalát s ovocím a morčacími prsiami
Vyskúšala si už lahodné spojenie zeleniny a ovocia? V našich končinách nie je bežné, no v zahraničí už fičí nejaký ten piatok a teší sa veľkej obľube. My sme skombinovali granátové jablko a pomaranč, ktoré dokonale hrajú s listovou zeleninou a strúhaným parmezánom.
Ako zdroj bielkovín sme zvolili morčacie prsia, ktoré sme upiekli v rúre (môžeš aj opražiť na panvici alebo ugrilovať). V recepte nájdeš 35 gramov bielkovín a minimum tukov. Navyše, tuky pochádzajú z olivového oleja, ktorý je jednou z najlepších možností, ktoré môžeš vo svojej kuchyni využívať.
Ak sa ti páči spojenie ovocia a mäsa, môžeš vyskúšať aj tento recept na grilované kuracie prsia s jahodami a bazalkou.