Chceš sa aj ty stravovať zdravo, no nechceš sa vzdať pečiva? Dobrá správa je, že nemusíš. Pečivo, zdravá strava a dokonca aj chudnutie môžu ísť ruka v ruke. Tento Zdravý chlieb je toho dôkazom. K tomu všetkému je vláčny, nadýchaný a chutný. Skúsila si si už niekedy pripraviť domáci chlieb?
Zdravý chlieb
Všetci sa zhodneme na tom, že niet nad chuť čerstvého chleba. Keď je k tomu ešte aj plný zdravia, tak nemáme o čom rozmýšľať. Prečo môžeme nazvať práve tento chlieb ako zdravý? Pre jeho zloženie.
Špaldová múka
Špaldová múka je múka zo špaldovej pšenice. Výhodou špaldovej múky je vyšší obsah vlákniny, oproti pšeničnej múky. Obsahuje veľa bielkoviny a je sýta. Má nízky glykemický index. Lepok v špalde je ľahšie stráviteľný oproti pšenici. Preto ju niektorí celiatici môžu lepšie znášať. Ľudskému telu prospieva tým, že podporuje imunitný systém a chráni telo pred infekciami.
Celozrnná múka
Obsahuje viac vlákniny, vitamínov a minerálov a menej lepku oproti obyčajnej pšenici. Nevýhoda pri pečení je, že horšie kysnú. Konzumácia výrobkov z celozrnnej múky udržuje stabilnú hladinu cukru v krvi, čiže uvoľňuje energiu postupne a zasýti na dlhší čas.
Oriešky
Väčšina vedeckých výskumov a štúdií potvrdzuje, že pravidelná konzumácia orechov má veľmi pozitívne účinky na ľudský organizmus a zdravie. Obsahujú veľa zdraviu prospešných živín, tukov a energie. Po konzumácii orechov si rýchlo sýta a energia ti vydrží dlho. Pomáhajú udržiavať zdravé srdce a cievy. Majú vysoký obsah vlákniny a bielkovín, čo znamená, že majú pozitívne účinky na trávenie.
Oslovil ťa tento recept? Tu nájdeš naše ďalšie recepty na pečivo, napríklad Slané pečivo Foccacia, Celozrnné žemle alebo Domáci kváskový chlieb. Keďže sa blížia Vianoce, tak máme pre teba aj tip na Vianočné pečivo z cesta, ktoré sa rozplýva na jazyku.
Ak si aj ty rada prelistuješ knihu plnú dobrých nápadov na recepty potom siahni po knihe Necukrím, chudnem, ktorá je plná sladkých receptov bez cukru. Kniha Zdravo jem aj šetriť viem, je kniha plná cenovo dostupných a zdravých receptov. Máš z čoho vyberať
Autor receptu: Kamila Pavlíčková
Ingrediencie
Postup prípravy
Výživové hodnoty na 1 porciu:
Energia: 278 kcal
Sacharidy: 44 gramov
Bielkoviny: 14 gramov
Tuky: 8 gramov
Vláknina: 6 gramov