Mini makovo-džemová buchta je ideálnym riešením, ak hľadáš rýchly a chutný dezert, ktorý poteší každého. Kombinácia jemného maku a sladkého džemu v malých, nadýchaných buchtičkách je neodolateľná. Hodia sa na raňajky, desiatu alebo ako sladký snack počas dňa. A pripraviť ich zvládne naozaj každý.
Mini makovo-džemová buchta: Sladká bodka za obedom
Ak nevyužívaš mak vo svojom jedálničku, určite začni. Konzumácia maku či už ako súčasť pečiva, smoothies alebo ovsenej kaše prispieva k celkovému zdraviu:
- podporuje zdravé trávenie – mak obsahuje dostatok vlákniny, pomáha pri trávení a predchádza zápche,
- pôsobí ako antioxidant – blokuje voľné radikály v organizme,
- tvorí červené krvinky – meď a železo sú dôležité pre tvorbu krviniek a zabraňujú vývoju anémie,
- zlepšuje kognitívne funkcie – znižuje riziko rozvoju Alzheimerovej demencie,
- podporuje zdravie kostí,
- znižuje riziko nespavosti – vďaka obsahu horčíka mak podporuje kvalitu spánku,
- reguluje krvný tlak,
- obsahuje omega 3 mastné kyseliny – podporuje zdravie srdca,
- má vysoký obsah bielkovín,
- predlžuje pocit sýtosti, zabraňuje hladu – čím pomáha regulovať hmotnosť a podporuje chudnutie.
Má zdravotné výhody aj konzumácia džemu? Určite áno!
- Džem vyrobený z čerstvého ovocia je dobrým zdrojom vitamínu C a B,
- obsahuje antioxidanty, ktoré chránia telo pred voľnými radikálmi a znižujú riziko chronických ochorení,
- reguluje trávenie vďaka obsahu vlákniny, podporuje črevnú mikroflóru,
- je bohatý na prírodné cukry z ovocia a dodá ti veľké množstvo energie,
- zlepšuje chuť pečiva, palaciniek, jogurtov alebo smoothie, zvyšuje nutričnú hodnotu a chuť jedál,
- posilňuje imunitný systém.
Poďme sa teda spolu pustiť do pečenia!
Ingrediencie
- NA CESTO
- 20 g hladkej múky,
- 20 g proteínového prášku,
- 5 g prášku do pečiva,
- 1 vajce (50 g),
- 40 ml polotučného mlieka.
- NA PLNKU
- 20 g mletého maku,
- 30 ml polotučného mlieka,
- 10 g džemu,
- škorica, sladidlo podľa potreby,
- 50 g proteínového pudingu v kelímku,
- 20 g ovocia podľa chuti (maliny, čučoriedky).
Postup prípravy
- Zmiešame si múku, prášok do pečiva a proteín do hladkej zmesi.
- V druhej miske ručne vyšľaháme mlieko s vajíčkom a pridáme k suchej zmesi.
- Vypracujeme cesto a necháme v chladničke 10 minút.
- Medzitým si pripravíme plnku zmiešaním zohriateho mlieka, maku, škorice a primiešame džem.
- Do formy na pečenie dáme prvú polovicu cesta, plnku a prekryjeme zvyškom cesta.
- Pečieme na 180 stupňoch asi 25 min.
- Po vychladnutí natrieme navrch proteínový puding a dozdobíme ovocím.
Autor: PharmDr. Patrícia Janáčková
Nutričné hodnoty
- Kcal: 442,
- Bielkoviny: 34,6 g,
- Sacharidy: 33,6 g,
- Tuky: 17,1 g,
- Vláknina: 5,3 g.
Zaujal ťa recept na mini makovo-džemovú buchtu a máš chuť na ďalšie zdravé FIT jedlá? Náš receptár nájdeš jednoduchým kliknutím SEM.
Ďalšie skvelé recepty nájdeš aj v našich knihách, spoločne s tipmi ako ušetriť na nákupe potravín či ako sa zdravšie stravovať:
- Zdravo jem, aj šetriť viem
- Necukrím, chudnem
- 107 neodolateľných smoothie receptov
- Kulinársky trojlístok