Úvod » Blog » Fit recepty » Rebarbora recepty do každej kuchyne

Rebarbora recepty do každej kuchyne

maria grossova
rebarbora recepty

Rebarbora recepty, ktoré nájdeš v tomto článku sú plné prospešných látok pre telo a tiež sú veľmi chutné. Polievky, hlavné jedlá, dezerty ale aj nápoje. Toto všetko sú jedlá, ktoré sa dajú pripraviť z tejto super potraviny.

Rebarbora recepty

Rebarbora je trváca bylina, so zaujímavou chuťou a s množstvom pozitívnych účinkov na telo.  Vďaka vláknine zlepšuje trávenie a bojuje proti žalúdočným a črevným baktériám.  Zlepšuje krvný obeh a tiež chráni pred vznikom rakoviny. Vitamín K v rebarbore zlepšuje funkcie mozgu. Luteín a vitamín C pozitívne vplývajú na zrak.

Buchty plnené rebarborou a jahodami

Ingrediencie:

  • 500 g hrubej múky
  • 1 kocka čerstvého droždia
  • 250 ml mlieka
  • 1 vajce
  • štipka soli aj cukru

Plnka:

  • 20 g vanilkový cukor
  • 4 stonky rebarbory
  • 200 g jahôd

Postup:

  1. Ingrediencie do plnky rozvaríme na džem.
  2. Droždie rozlámeme do teplého mlieka, pridáme cukor a necháme 10 minút aby vznikol kvások.
  3. Všetky ostatné ingrediencie na cesto potom zmiešame a pridáme kvások.
  4. Vložíme do mixéra s hákom a vypracujeme cesto.
  5. Cesto potom necháme kysnúť približne hodinu na teplom mieste.
  6. Vykysnuté cesto rozvaľkáme, nakrájame na štvorce a na každý štvorec dáme lyžičku jahodovo – rebarborového džemu.
  7. Vytvarujeme buchtičky a necháme kysnúť ešte ďalších 10 minút.
  8. Buchtičky potom varíme v hrnci s vodou cca 10 minút.
  9. Nakoniec podávame s maslom, tvarohom alebo džemom.

Jahodovo – rebarborový koláč

Ingrediencie:

  • 40 g celozrnnej špaldovej múky
  • 60 g rozmixovaných ovsených vločiek
  • 40 g arašidového masla
  • 70 ml vody
  • xylitol podľa chuti
  • 150 g nízkotučného tvarohu
  • 1 kypriaci prášok
  • 2 vajíčka
  • 100 ml citrónovej šťavy
  • 150 g rebarbory
  • 150 g jahôd

Postup:

  1. Tvaroh, maslo, citrónovú šťavu a vodu zmiešame so žĺtkami.
  2. Ďalej pridáme múku, vločky, kypriaci prášok a xylitol.
  3. Bielky vyšľaháme so štipkou soli na tuhý sneh a jemne ho vmiešame do cesta.
  4. Cesto vlejeme do menšej formy vystlanej papierom na pečenie.
  5. Rebarboru ošúpeme a spolu s jahodami nakrájame na malé kúsky.
  6. Malé kúsky rebarbory a jahôd dáme na cesto a ak je rebarbora príliš kyslá, koláč môžeme posypať napríklad kokosovým alebo vanilkovým cukrom.
  7. Pečieme pri teplote 180°C približne 20 minút.

Jednoduchá a rýchla rebarborová polievka

Studená polievka do horúcich letných dní. Chutí výborne s krutónmi.

rebarbora recepty, Rebarbora recepty do každej kuchyne

Jednoduchá a rýchla rebarborová polievka

Vytlačiť
Počet porcií: 6 Čas prípravy:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 5.0/5
( 1 x hodnotené )

Ingrediencie

  • 2 šálky hnedého cukru
  • 800 g stoniek rebarbory
  • 4 lyžice zemiakového škrobu
  • 100 ml citrónovej šťavy
  • 2 l vody
  • škorica a klinček na dochutenie

Postup prípravy

  1. Cukor necháme rozpustiť vo vode a vložíme do nej nakrájané stonky rebarbory.
  2. Rebarbora sa varí kým stonky nie sú mäkké, ale pozor aby sa nerozvarili.
  3. Potom stonky vyberieme na panvicu a pridáme k nim škoricu a klinčeky.
  4. Vývar zo stoniek precedíme cez sitko a znova prevaríme.
  5. Kým vývar vrie pridáme k nemu škrob rozmiešaný v troche vody a citrónovú šťavu.
  6. Do vývaru pridáme rebarboru.
  7. Polievku necháme vychladnúť a podávame za studena.

Oslovil ťa tento recept? Tu nájdeš naše ďalšie recepty: RECEPTY FITLAVIA.

Ak si aj ty rada prelistuješ knihu plnú dobrých nápadov na recepty potom siahni po knihe Necukrím, chudnem, ktorá je plná sladkých receptov bez cukru. Kniha  Zdravo jem aj šetriť viem, je kniha plná cenovo dostupných a zdravých receptov. Máš z čoho vyberať rebarbora recepty, Rebarbora recepty do každej kuchyne

Komentáre

Mohlo by ťa tiež zaujímať