Zemiakovo-ovsené placky s bryndzovým dipom spájajú tradičné chute so zdravým životným štýlom. Placky sme obohatili o ovsené vločky, ktoré im dodávajú vlákninu a jemnú chuť. V spojení s krémovým bryndzovým dipom plným výraznej chuti získaš mimoriadne chutné jedlo.
Zemiakovo-ovsené placky s bryndzovým dipom
Zemiakovo-ovsené placky sa perfektne hodia ako hlavné jedlo na obed či ľahkú večeru, ale aj ako originálne pohostenie pre návštevy. Tento recept je jednoduchý na prípravu a zároveň vhodný pre všetkých, ktorí chcú do svojej stravy zaradiť tradičné slovenské suroviny v netradičnom prevedení.
Prečo by si mala zaradiť bryndzu do jedálnička?
Okrem špecifickej chuti, ktorou obohatíš množstvo receptov, má aj zdravotné výhody:
- obsahuje veľké množstvo probiotických baktérií, ktoré podporujú zdravie tráviaceho systému, posilňujú mikroflóru čriev a imunitný systém,
- prispieva k udržiavaniu silných kostí a zdravých zubov, čím znižuje riziko osteoporózy.
- je zdrojom vitamínu A , ktorý udržiava zdravé oči a pokožku,
- vitamíny skupiny B podporujú nervový systém, minerály ako horčík a zinok prispievajú k celkovému zdraviu,
- nájdeš v nej aj zdravé tuky, ktoré prispievajú k zmierneniu zápalov a podporujú zdravie srdca.
Dôležité je však uprednostniť kvalitnú a čerstvú bryndzu, ideálne tradične vyrobenú z ovčieho mlieka.
Ovsené vločky náš recept obohacujú o vlákninu
Ovsené vločky sú výživnou súčasťou jedálnička a ponúkajú množstvo výhod pre tvoje zdravie:
- obsahujú rozpustnú vlákninu, ktorá podporuje zdravie tráviaceho systému, pomáha regulovať cholesterol, zlepšuje črevnú peristaltiku a pomáha predchádzať zápche,
- udržujú stabilnú hladinu cukru v krvi,
- zvyšujú pocit sýtosti,
- sú bohaté na množstvo živín – bielkoviny, vitamíny, železo, horčík, zinok,
- antioxidanty obsiahnuté vo vločkách znižujú oxidačný stres,
- sú rýchle na prípravu, dajú sa ľahko kombinovať s ovocím, orechmi, semienkami alebo mliečnymi produktmi.
Poďme na to!
Ingrediencie
- 35 g ovsených vločiek bez lepku,
- 90 g zemiakov,
- 1 vajce (M),
- 60 ml polotučného mlieka,
- 30 g červenej cibule,
- 1 strúčik cesnaku,
- olivový olej,
- 40 g plnotučnej bryndze,
- 70 g skyru natur,
- soľ, korenie, petržlenová vňať,
- sušený cesnak, majoránka,
- 100 g zeleniny podľa chuti.
Postup prípravy
- Vločky zalejeme horúcou vodou a necháme prikryté spariť a následne vychladnúť.
- Pridáme nahrubo postrúhané zemiaky, nadrobno nakrájanú cibuľu a roztlačené strúčiky cesnaku.
- Vajcia rozšľaháme v mlieku a pridáme soľ a koreniny. Všetko spolu vymiešame, prípadne ešte dochutíme.
- Na panvici rozohrejeme 3 ml olivového oleja.
- Z masy odoberáme polievkovou lyžicou a na panvici roztierame na menšie placky (lievančeky). Opekáme z každej strany do zlatista (približne 3 min).
- Dip pripravíme zmiešaním bryndze, skyru, soli, korenia, petržlenovej vňate a cesnaku.
- Placky podávame s bryndzovým dipom a čerstvou zeleninou.
Autor: Katarína Hrešková
Preferencie: vegetariánske, bezlepkové
Nutričné hodnoty:
- 30,5 g bielkovín
- 51,2 g sacharidov,
- 20 g tukov,
- 521 kcal.
Zaujal ťa recept na zemiakovo-ovsené placky a máš chuť na ďalšie zdravé FIT jedlá? Náš receptár nájdeš jednoduchým kliknutím SEM.
Ďalšie skvelé recepty nájdeš aj v našich knihách, spoločne s tipmi ako ušetriť na nákupe potravín či ako sa zdravšie stravovať: