Čakanka obyčajná je vytrvalá bylina z čeľade astrovitých, ktorá môže vyrásť až do výšky okolo jedného metra. Ľahko ju spoznáš vďaka typickým bledomodrým kvietkom jazykovitého tvaru a podlhovastým listom.
Na územie Slovenska sa dostala zo stredomorskej oblasti, a teraz je tu veľmi rozšírená ako burina. Môžeš ju nájsť pri cestách, vo vlhkých oblastiach, ktoré v lete vysychajú a tiež na lúkach a pasienkoch. Je možné pestovať ju aj na záhrade.
Využiť sa dajú jej korene, listy a tiež vňať. Plodom čakanky sú nažky. Kvitne od júna do októbra, pričom počas leta sa zberá kvitnúca vňať s kvetmi ideálne hneď ako uschne rosa a na jeseň korene tejto čarovnej byliny, ktoré majú omnoho silnejšie účinky ako kvety. Koreň dobre umy a narež na menšie kúsky, ktoré necháš usušiť v tieni.
Čakanka obyčajná: aké účinné látky v nej nájdeme?
Koreň čakanky obsahuje množstvo látok, napr.: inulín, ktorý je účinný pri liečbe cukrovky, živica pomáha pri boľavých kĺboch, pri horúčke, ťažkostiach s dýchaním a tiež pri problémoch s pečeňou, triesloviny so silnými protizápalovými účinkami, olej a rôzne enzýmy.
V listoch taktiež nájdeme inulín a tzv. mliečnu šťavu.
Ďalej sú v čakanke bielkoviny, sacharidy, tuk, železo, horčík, vápnik, mangán, vitamíny: A, B, C, E, K, betakarotén a pod.
Čakanka obyčajná a jej liečivé účinky: ako prospieva nášmu organizmu?
-
INULÍN V HLAVNEJ ÚLOHE
Inulín je tvorený prevažne fruktózou (ovocný cukor), je to polysacharid, ktorý sa v črevách správa ako vláknina.
Slúži ako náhrada cukru, takže ho ocenia najmä diabetici, pretože sa s ním stretávajú takmer denne pri konzumácii dia výrobkov. Nájsť ho môžeš aj v odtučnených a polotučných výrobkoch.
Taktiež zlepšuje kontrolu hladiny cukru v krvi vďaka tomu, že podporuje citlivosť na hormón inzulín, ktorý pomáha vstrebávať cukor z krvi. (1)
Zlepšuje vstrebávanie vápnika, čím zabezpečuje zdravý vývoj kostí a znižuje riziko osteoporózy.
Má probiotické účinky a pomáha udržiavať zdravý mikrobiom zvyšovaním prospešných baktérii v črevách. Chráni pred nádorovými a zápalovými ochoreniami a zabezpečuje správne trávenie. Tiež pomáha aj ako prevencia či liečba zápchy. (2, 3, 4)
Okrem toho dokáže znížiť hladiny hormónu grelínu, ktorý stimuluje pocity hladu. Vďaka tomu môže byť čakanka skvelým pomocníkom pri chudnutí. (5)
-
SILNÉ PROTIZÁPALOVÉ ÚČINKY
Prítomnosť zápalu v tele môže byť pôvodcom rôznych ochorení, napríklad môže spôsobiť rakovinu alebo iné závažné ochorenia, ktoré môžu nezvratne poškodiť nervovú sústavu. (6)
Niekoľko štúdii na zvieratách dokázalo, že čakanka obyčajná môže priaznivo pôsobiť na znižovanie zápalu v tele, ale pre úplne dokázanie tohto pozitívneho vplyvu aj na človeka je potrebné vykonať ďalšie štúdie. (7)
-
ZNIŽUJE RIZIKO RAKOVINY HRUBÉHO ČREVA
Tým, že čakanka obyčajná pomáha zvyšovať prítomnosť prospešných baktérii v črevách dokáže pôsobiť aj na zníženie rizika vzniku rakoviny hrubého čreva ale aj iných druhov rakovín a nádorov, čo súvisí aj s redukciou zápalov v tele. (8)
-
ZDROJ BETAKAROTÉNU
Betakarotén je známy svojimi silnými antioxidačnými účinkami, takže priaznivo pôsobí na voľné radikály v tele, ktoré môžu vytvoriť nerovnováhu v tele a vytvoriť tzv. oxidačný stres. Zníženie voľných radikálov zabezpečí nižšie riziko rakoviny, srdcových a kognitívnych ochorení ako je demencia.
Telo bude vďaka betakaroténu odolnejšie voči UV žiareniu a zabezpečuje aj zdravší vzhľad pokožky. (9)
Vitamín A, ktorý si telo tvorí z betakaroténu, pomáha pľúcam správne pracovať a tiež znižuje riziko vzniku rakoviny pľúc a to aj u silných fajčiarov, ktorí sú veľmi rizikovou skupinou. (10)
-
ZDRAVÝ MOZOG
Spolu s betakaroténom sa na správnom fungovaní a vývine mozgu podieľa aj vitamín B, ktorý je možné nájsť v koreni čakanky obyčajnej.
S akými druhmi čakanky sa môžeš stretnúť?
Pri cestách bežne nájdeš čakanku obyčajnú, no existuje niekoľko ďalších druhov čakanky, ktoré môžeš využiť.
-
Biela čakanka
Je rozšírená v Belgicku, Holandsku a Anglicku. Je bohatá na inulín, vitamíny skupiny B, vitamín C, draslík, fosfor a vápnik. Hodí sa do šalátov a na zapekanie.
-
Červená čakanka
Vyskytuje sa hlavne v Taliansku. Obsahuje veľa vitamínu B1, betakarotén, kyselinu listová, železo, zinok a vlákninu. Vhodná je na prípravu šalátov.
-
Šalátová čakanka
Ako už z názvu vyplýva, je veľmi podobná obyčajnému šalátu, má len horkejšiu chuť. Obsahuje vitamín C. Pripraviť s ňou môžeš šalát, prípadne je ideálne aj na varenie či dusenie.
Čakanka obyčajná má mnoho možností využitia
Čakanka sa dá konzumovať viacerými spôsobmi. Možná je tepelná úprava, ako je praženie či dusenie na masle alebo ju môžeš skúsiť zapiecť. Veľmi sa hodí k syru a vajíčkam, pretože tieto potraviny vyťahujú z čakanky horkosť.
Káva z koreňa čakanky
Dobrú kávu si môžeš pripraviť z usušených, upražených a pomletých koreňov čakanky a potom sa varia ako káva. Tu je jednoduchý návod, ako na prípravu:
Korene dobre umy a vrchy orež. Nakrájaj ich a nechaj ich vysušiť na vzduchu, bude to trvať možno týždeň alebo dva pri izbovej teplote.
Takto pripravené korene opražíš pri teplote 163 °C asi 20-60 min. Mali by zhnednúť, pripomínať budú farbu praženej kávy.
Opražené korene rozomelieš v mlynčeku na kávu, korenie, alebo jednoducho mixérom.
Korene sú potom pripravené na varenie. Pripraviť ich môžeš ako bežnú kávu v kávovare alebo zaleješ 1-2 čajové lyžičky horúcou vodou.
Opečené korene môžeš skladovať vo vzduchotesnej nádobe, či už pomleté alebo nemleté.
Šalát z čakanky
Čakanku môžeš pridať do svojho obľúbeného šalátu, ale zaexperimentovať s novými receptami. Odporúčame klasický čakankový šalát, čakankový šalát so syrom, cviklový šalát s čakankou a avokádom alebo čakankový šalát s pomarančom.
Čakankový čaj
Môžeš v obchode zohnať sypaný aj vrecúškový čaj, prípadne si môžeš čakanku sama vysušiť a použiť ju v čerstvú. Koreň s vodou vložíš do hrnca, zohrievaš 5 – 7min (pozor, nemal by sa variť), potom necháš lúhovať ďalších 10-15min.
Čakankový čaj podporuje trávanie, vylučovanie žlče, správne fungovanie pečene a tiež obličiek.
Čakanka obyčajná v domácej záhradke: je to jednoduché!
Čakanku obyčajnú si môžeš vypestovať aj vo vlastnej záhradke. Nie je to vôbec náročná rastlina. Vhodné je zasiať ju približne v druhej polovici apríla, kedy už je pôda mierne zahriata cca do hĺbky 15mm. Potrpí si na dobre pripravenú pôdu, ktorú je pred siatím potrebné pohnojiť maštaľným hnojom.
Čakanka obyčajná nemá rada veľké sucho a tak sa snaž udržiavať pôdu vždy vlhkú.
Zber koreňov čakanky sa odporúča koncom septembra a začiatkom októbra, kedy je zafarbenie starších listov žltozelené s červenými okrajmi. (11)
Kedy sa čakanke obyčajnej vyhnúť + odporúčané dávkovanie
Čakanka prináša množstvo výhod, no napriek tomu netreba zabúdať, že nič nie je vhodné pre každého jednotlivca. Aj si chceš byť skutočne istá, poraď sa so svojím lekárom. Keď neprekročíš odporúčanú dávku, čo je 3 – 5g denne, mala by si byť v poriadku.
Ak patríš do jednej z nasledujúcich skupín, vyhni sa čakanke radšej úplne:
Môže napríklad vyvolať alergickú reakciu, ktorá prinesie bolesť, opuch a mravčenie v ústach. Rizikoví sú najmä ľudia s alergiou na peľ ambrózie alebo brezy. (12)
Tehotné ženy by si mali dať obzvlášť pozor na čakanku, pretože sú štúdie, ktoré dokázali spojitosť medzi konzumáciou čakanky obyčajnej a potratom. Taktiež by sa jej mali vyhnúť dojčiace ženy. (13)