Úvod » Blog » Výživa » Zdravé účinky čokolády – prečo by si si ju mala dopriať aj ty?

Zdravé účinky čokolády – prečo by si si ju mala dopriať aj ty?

Erika Zajacová
zdrave ucinky cokolady

Zdravé účinky čokolády sú utopickou predstavou mnohých z nás. Čokoládu si najčastejšie spájame s niečím hriešnym a zakázaným. Je pravda, že obsahuje veľké množstvo kalórií, no spolu s nimi sa v nej nachádzajú aj mimoriadne prospešné látky.

Ktoré to sú a ako ti môžu pomôcť v ceste za zdravším a krajším ja?

Nie je čokoláda ako čokoláda

V prvom rade si treba uvedomiť, že nie všetky druhy čokolády sú pre nás rovnako dobré. Biela alebo mliečna čokoláda obsahuje oveľa viac cukru a o zdravotných benefitoch nemôže byť reč. Ako je to s tmavou čokoládou?zdravé účinky čokolády, Zdravé účinky čokolády – prečo by si si ju mala dopriať aj ty?

Aké sú výživové hodnoty 80 % tmavej čokolády?

Na 100 gramov obsahuje 608 kcal.

Bielkoviny: 8 gramov

Sacharidy: 31 gramov, z toho 15 gramov tvoria cukry

Tuky: 51 gramov, z toho 26 gramov nasýtené mastné kyseliny

Vláknina: 12 gramov

Horká čokoláda poteší zmysly aj zdravie

Zdravé účinky čokolády sú pripisované najmä prítomnosti polyfenolov. Ide o bioaktívne látky rastlinného pôvodu, ktoré majú preukázaný pozitívny vplyv na zdravie. Nemôžeme opomenúť ani minerály či vlákninu.

Ktoré látky môžu za zdravé účinky čokolády?

  • polyfenoly (flavonoidy)
  • minerály (železo, horčík, meď, draslík, selén)
  • vláknina
  • mononenasýtené mastné kyseliny
  • stimulanty (kofeín, teobromín)zdravé účinky čokolády, Zdravé účinky čokolády – prečo by si si ju mala dopriať aj ty?

Vďaka vysokej prítomnosti týchto látok má konzumácia horkej čokolády preukázané viaceré zdravotné benefity:

  • antioxidačné účinky
  • ochrana bunkovej membránu a DNA
  • protizápalové účinky
  • pozitívne vplývajú na zdravie srdca a ciev
  • podporujú rast črevnej mikroflóry
  • zlepšuje trávenie
  • lepšia pamäť a činnosť mozgu
  • zlepšuje náladu?

Konzumácia tmavej čokolády znižuje krvný tlak

Viaceré štúdie potvrdili, že konzumácia tmavej čokolády viedla k zníženiu krvného tlaku a k lepšej funkcii ciev.

Polyfenoly obsiahnuté v čokoláde dokážu stimulovať vylučovanie oxidu dusnatého v cievach. Ten je zodpovedný za ich rozšírenie (vazodilatáciu), čo má kardioprotektívny účinok. Zlepšuje sa elasticita ciev a následne aj znižuje krvný tlak.

Primárna hypertenzia pritom patrí medzi najčastejšie civilizačné ochorenia a v poslednej dobe postihuje čoraz mladších ľudí. Permanentný stres, nedostatok pohybu a spánku si postupne vyberá svoju daň. Tak prečo si deň nezlepšiť kvalitnou čokoládou?zdravé účinky čokolády, Zdravé účinky čokolády – prečo by si si ju mala dopriať aj ty?

Flavonoidy obsiahnuté v čokoláde zlepšujú činnosť mozgu

tri hodiny po konzumácii tmavej čokolády bolo pozorované zvýšenie prietoku krvi v mozgu. Lepšia pamäť a sústredenie však nie je ani zďaleka to najlepšie, čo z tohto objavu vyplynulo. Vedci pokračujú v skúmaní efektu flavonoidov napríklad na zastavenie stareckej demencie alebo mozgovej mŕtvice.

Zdravé účinky čokolády sa prejavujú aj v zlepšení trávenia

Problémy s trávením, bolestivé kŕče a nadmerné nafukovanie trápi nejednu ženu. Príčina často nie je jasná a nie vždy sa lekárom podarí vysloviť definitívnu diagnózu. V štúdii, ktorá sa venovala zápalovému ochoreniu čreva (IBD) konštatovala zlepšenie stavu po zaradení rastlinných polyfenolov do stravy.

V tmavej čokoláde sa takisto nachádza aj slušné množstvo vlákniny, ktorej početné výhody sme opisovali v tomto článku.

Zhoršuje čokoláda akné?

Túto ľudovú klasiku vedci mnohé roky považovali za výmysel a popierali akúkoľvek súvislosť. Novšie výskumy však, bohužiaľ, naznačujú, že sme sa v puberte možno až tak nemýlili.zdravé účinky čokolády, Zdravé účinky čokolády – prečo by si si ju mala dopriať aj ty?

V štúdii, počas ktorej 4 týždne konzumovali muži so sklonom k akné 25 gramov 99 % čokolády zaznamenali už po dvoch týždňoch, po štyroch boli výsledky ešte výraznejšie. V závere autori konštatovali, že aj primeraná konzumácia vysoko percentnej čokolády skutočne môže viesť k zhoršeniu stavu akné.

Akú čokoládu si vybrať?

Zdravé účinky čokolády sú najčastejšie spájané s konzumáciou tmavej (horkej) čokolády, resp. čokolády s vysokým podielom kakaa. To sa môže v čokoláde vyskytovať vo forme kakaového prášku, kakaového masla alebo kakaových bôbov a malo by byť na prvom mieste v zložení. Oplatí sa preto čítať etikety a nesiahnuť po prvej (i keď možno lacnejšej) možnosti.

Na ďalšom mieste by mali byť nejaké tuky a pridaný cukor – nič viac už kvalitnej čokoláde netreba.

Čím zvolíš tmavšiu variantu (vyšší podiel kakaa), tým menej pridaného cukru bude obsahovať.

Vhodnou alternatívou sú aj rôzne raw tyčinky s pridaním kakaových bôbov, často však obsahujú aj väčšie množstvo fruktózy. Aj tu teda platí, že všetko s mierou.zdravé účinky čokolády, Zdravé účinky čokolády – prečo by si si ju mala dopriať aj ty?

Máš chuť na čokoládu? Vyskúšaj niektorý z našich receptov!

Čokoládové fit guličky uspokoja nielen tvoju chuť na čokoládu, no vďaka ich vysokému obsahu bielkovín sú skvelou maškrtou aj do diéty.

Poriadnu dávku bielkovín nájdeš aj v proteínových palacinkách, ktorých príprava ti nezaberie viac ako 10 minút.

Kvalitnú tmavú čokolád môžete pridať aj do ovsenej kaše. O všetkých výhodách ovsených vločiek a aj niekoľkých tipoch na ich prípravu sme rozpísali v tomto článku.

Čokoláda nájde uplatnenie aj v chutnom fazuľovom brownies. Stačí, ak kúsky čokolády poukladáš na vrch ešte pred pečením. Ak máš chuť na extra porciu čokolády, môžeš ju rozpustiť a preliať ňou hotový koláčik tesne pred podávaním.

A ako si najradšej vychutnávaš čokoládu ty?

 

Komentáre

Mohlo by ťa tiež zaujímať