Úvod » Blog » Chudnutie » Funguje makrobiotická diéta? Na toto si pri nej daj pozor

Funguje makrobiotická diéta? Na toto si pri nej daj pozor

Bc. Erika Zajacová
miska šošovicová polievka strukoviny

Aby diéta fungovala, musí spĺňať dve podmienky: vytvárať kalorický deficit (teda zješ pri nej menej energie, než koľko tvoje telo spotrebuje) a musí byť aspoň natoľko udržateľná, aby si ju dokázala dodržiavať toľko, koľko potrebuješ pre svoj cieľ. Dnes sa pozrieme bližšie na ďalšiu spomedzi mora diét: makrobiotická diéta.

Čo je to makrobiotická diéta?

Makrobiotická diéta vychádza z makrobiotiky. Ide o učenie (filozofiu), ktoré sa snaží o návrat ľudí k prírode. Cieľom je zmierniť negatívne následky novodobého životného štýlu na prírodu aj ľudí ako takých. Rešpektuje prírodné zákony a má holistický pohľad na človeka.

Jednou z oblastí, ktorými sa makrobiotika zaoberá, je aj stravovanie: a tu sa dostávame k makrobiotickej diéte.

Aké pozitíva má makrobiotická diéta?

  • zameriava sa na celozrnné produkty
  • ješ viac zeleniny
  • obsahuje menej tukov ako bežná západná strava, čo sa môže pozitívne odraziť na zdraví srdca a ciev aj na ručičke váhy 🙂
  • učí nás vedomému jedeniu
  • dôkladnejšie žuvanie pripraví jedlo na trávenie – vyskytuje sa tak menej tráviacich ťažkostí
  • vynecháva rafinovaný cukor (menšie výkyvy glykémie)

Niektorí priaznivci popisujú aj zlepšenie problémov so spánkom, lepší stav pokožky a príval energie.

Pýtaš sa – kde je problém? Všetkého veľa škodí – a to platí aj pri makrobiotickom stravovaní. V extrémnych prípadoch je absolútnym cieľom dopracovať sa k strave, ktorú tvorí takmer výlučne nelúpaná ryža. A uznaj, že toto zrovna nevyzerá, ako zdravé stravovanie.

Aké riziká prináša makrobiotická strava?

  • nedostatok niektorých živín a ich zhoršené vstrebávanie (železo, vitamín B12, vápnik)
  • nedostatok bielkovín (ak cvičíš, budeš ich potrebovať viac, než koľko je v makrobiotike odporúčané)

Aké princípy využíva makrobiotická diéta?

Zo samotnej myšlienky makrobiotického stravovania si môžeme vziať veľa: jesť pravidelne, vyberať si primárne nespracované potraviny, dostatočne prežuť každé sústo, vnímať signály vlastného tela a hladu, dbať na svoje duševné zdravie.

Ak sa pozrieme na makrobiotiku z pohľadu energií (či už na ne veríš alebo nie), makrobiotici delia potraviny podľa toho, ktorá energia v nich prevažuje: Jin alebo Jang. Snahou makrobiotikov je, aby ich strava obsahovala vyvážený pomer potravín s Jin a Jang – a vtedy bude dokonale vyvážená aj ich vnútorná energia a zdravie.

Ako vyzerá jedálniček pri makrobiotickej diéte?

Poďme ďalej rozoberať iba menej striktné formy makrobiotickej diéty, ktoré umožňujú prijímať aj dostatok bielkovín a rešpektujú väčšinu princípov zdravého stravovania. Ako to vyzerá v praxi?

Približne polovicu tvojho jedálnička by mali tvoriť komplexné sacharidy. Vyberaj si hlavne celozrnné produkty a neboj sa pestrosti. Obilnina nie je iba pšenica: zaraď do jedálnička aj ovos, jačmeň, raž, pohánku či quinou.

Asi pätinu jedálnička tvorí lokálna a sezónna zelenina. Ak chceš ísť do detailov makrobiotiky, odporúčaná je tekvica, karfiol, kapusta, brokolica, kel, reďkovka či mrkva. Striedma by si mala byť v prípade uhorky a zeleru.

Makrobiotici dokonca zachádzajú tak ďaleko, že niektoré druhy zeleniny úplne zakazujú: avokádo, špargľa, zemiaky, paradajky či špenát. Okrem toho, že táto zelenina údajne obsahuje „zlú energiu“ neposkytujú makrobiotici žiadne bližšie informácie o tom, prečo túto zeleninu jesť nemôžeme.

Bielkoviny získavaš prevažne z rastlinných zdrojov –  strukovín a obilnín. Mäso sa konzumuje minimálne. Takisto si iba príležitostne môžeš dopriať ovocie. Strukoviny a morské riasy by podľa odporúčaní mali tvoriť asi 10 % jedálničku. Orechy a semienka by si mala podľa filozofie makrobiotiky obmedziť približne na 1 šálku za týždeň.

Čo si z toho vziať?

Makrobiotická diéta má veľa pekných myšlienok, no vo viacerých bodoch je v rozpore s tým, čo nám o zdravom stravovaní odporúčajú odborné spoločnosti. Za najväčšie pozitívum považujeme striedmejšie porcie, výber celozrnných výrobkoch a zeleniny, ktoré zabezpečia dostatok vlákniny.

Na druhej strane – výrazné obmedzenie živočíšnych produktov po čase vedie k nedostatku železa, vitamínu B12 či vápnika. 

 

 

 

 

 

Komentáre

Mohlo by ťa tiež zaujímať