Náš recept na morčacie mäso v medovo-zázvorovej omáčke v sebe spája jemnosť morčacieho mäsa s exotickou sladko-pikantnou chuťou zázvoru a medu. Dopĺňa ho bulgur, ktorý je nielen ľahko stráviteľný, ale aj plný vlákniny a vitamínov. Tento recept je ideálny na obed či večeru, pokiaľ chceš potešiť svoje chuťové poháriky a zároveň viesť zdravý životný štýl. Navyše, jeho príprava je tak jednoduchá, že ju zvládne každý – aj začiatočník v kuchyni.
Morčacie mäso v medovo-zázvorovej omáčke – Má výhody pre zdravie?
Morčacie mäso
- patrí medzi mimoriadne výživné a zdravé potraviny, preto si našlo miesto v mnohých receptoch,
- má nízky obsahu tuku, veľké množstvo bielkovín,
- ide o bohatý zdroj minerálov, podporuje zdravie kostí, tvorbu krvi, posilňuje imunitu,
- hodí sa na grilovanie, pečenie, dusenie, prípravu polievok či šalátov.
Zázvor
- využíva sa nielen ako korenie, ale aj prírodný liek na mnohé zdravotné problémy,
- podporuje trávenie a pomáha pri žalúdočných problémoch, ako je nadúvanie alebo pálenie záhy,
- je účinný pri zmiernení rôznych typov nevoľností – cestovnej, tehotenskej či pooperačnej,
- má silné protizápalové a antioxidačné vlastnosti,
- posilňuje imunitný systém a chráni telo pred infekciami,
- v tradičnej medicíne sa používa na zmiernenie rôznych typov bolesti, vrátane menštruačných kŕčov, svalových bolestí či bolesti hlavy,
- zlepšuje chuť do jedla,
- pomáha pri zápaloch dýchacích ciest, prechladnutí, upchatom nose či kašli.
Med
- ide o prírodné sladidlo, ktoré nielenže skvele chutí, ale zároveň ponúka množstvo zdravotných výhod,
- je bohatý na jednoduché cukry, ktoré sa rýchlo vstrebávajú a poskytujú okamžitú energiu,
- obsahuje vitamíny, minerály, aminokyseliny a antioxidanty, ktoré podporujú zdravie organizmu,
- má antibakteriálne vlastnosti, zlepšuje hojenie rán a kožných problémov,
- používa sa ako prírodný liek na zmiernenie kašľa a bolesti hrdla,
- pomáha pri tráviacich problémoch,
- na rozdiel od rafinovaného cukru má nižší glykemický index.
Poďme si morčacie mäso v medovo-zázvorovej omáčke spoločne pripraviť!
Ingrediencie
- 150 g morčacích pŕs,
- 50 g bulguru,
- 10 g zemiakového škrobu,
- 10 ml olivového oleja,
- 5 g čerstvého zázvoru,
- 1 strúčik cesnaku,
- 25 g medu,
- Tamari sójová omáčka,
- ½ šálky vývaru,
- rozmarín, soľ, korenie podľa chuti,
- sezamové semienka na posypanie,
- jarná cibuľka.
Postup prípravy
- Morčacie mäso nakrájame na menšie kúsky, mierne osolíme, okoreníme a zasypeme škrobom. Dobre premiešame, aby bol každý kúsok mäsa obalený.
- Panvicu s vyššími okrajmi si zohrejeme, pridáme olivový olej a keď je olej dobre rozohriaty, pridáme doň mäso. Prudko orestujeme zo všetkých strán tak, aby sa mäso pozaťahovalo. Trvá to asi 5 - 7 minút.
- Mäso potom dáme bokom do misky a na rovnakej panvici krátko orestujeme pretlačený cesnak, zázvor, rozmarín, pridáme vývar, sójovú omáčku a med. Rozmiešame omáčku a necháme ju mierne odpariť, teda varíme asi 5 - 6 minút.
- Potom prisypeme orestované mäso a varíme spoločne 10 minút, resp. kým nie je mäso uvarené aj zvnútra a omáčka nie je hustejšia.
- Podávame s uvareným bulgurom (uvaríme si ho podľa návodu na obale) posypané kúskami jarnej cibuľky a sezamovými semienkami.
Autor: Lucia Sukeníková
Preferencie: bezmliečne, bezlaktózové
Nutričné hodnoty:
- 43,2 g bielkovín,
- 66,7 g sacharidov,
- 12,7 g tukov,
- 569 kcal.
Zaujal ťa recept na morčacie mäso v medovo-zázvorovej omáčke a máš chuť na ďalšie zdravé FIT jedlá? Náš receptár nájdeš jednoduchým kliknutím SEM.
Ďalšie skvelé recepty nájdeš aj v našich knihách, spoločne s tipmi ako ušetriť na nákupe potravín či ako sa zdravšie stravovať:
- Zdravo jem, aj šetriť viem
- Necukrím, chudnem
- 107 neodolateľných smoothie receptov
- Kulinársky trojlístok