Úvod » Blog » Transmastné kyseliny: týmto potravinám daj červenú

Transmastné kyseliny: týmto potravinám daj červenú

Viktória Janáčková
transmastné tuky

Ak sa vzdelávaš s Fitlaviou, či už prostredníctvom našich výziev, článkov či Instagramu, tak vieš, že tukypre zachovanie celkového zdravia v našej strave veľmi dôležité. Nie je však tuk ako tuk.  Oproti nenasýteným mastným kyselinám sa stavajú transmastné kyseliny, ktoré by sme v jedálničku mali obmedziť.

V tomto článku sa dozvieš:

  • základy o tukoch,
  • prečo by sme mali transmastné kyseliny obmedziť,
  • ktoré potraviny by sme mali konzumovať v malom množstve kvôli vysokému obsahu transmastných kyselín,
  • tipy na články, ktoré by si si nemala nechať ujsť.

Význam tukov vo výžive

Tuky patria do skupiny lipidov. Z chemického hľadiska sú to estery vyšších mastných kyselín a alkoholu. Asi si búchaš po čele, že čo to, dopekla, má znamenať. Neboj sa nič, nepotrebuješ to vedieť, stačí, ak pochopíš, že tuky sú dôležité pre tieto:

  • slúžia ako dlhodobý zdroj energie,
  • zabezpečujú správne fungovanie hormonálnej sústavy, a teda aj menštruačného cyklu, ktorý je riadený hlavne pohlavnými hormónmi – práve preto ženy, ktoré jedia príliš málo tuku či majú nízke zásoby telesného tuku môžu mať problémy s menštruačným cyklom,
  • tukové zásoby tela chránia väčšinu našich orgánov a zvyšujú našu odolnosť voči chladu,
  • vitamíny A, D, E a K sú rozpustné v tukoch (preto by sa mali aj prijímať spoločne s jedlom alebo zapiť mliekom).

Tuky môžeme rozdeliť na 3 základné skupiny:

  1. Nenasýtené mastné kyseliny
  2. Nasýtené mastné kyseliny
  3. Transmastné kyseliny

V tomto článku sa bližšie pozrieme iba na poslednú skupinu tukov, ale ak ťa zaujíma viac, nenechaj si ujsť tieto články:

Transmastné kyseliny: kedy sú (ne)bezpečné?

Trans-tuky môžeme podľa pôvodu rozdeliť na prírodné a umelé. Možno ťa prekvapí, že patria pod nenasýtené tuky, ktoré sú tie, ktoré často označujeme ako „zdravé“.

Prírodné trans-tuky sa v miernom množstve považujú za bezpečné. Vznikajú v telách zvierat (kravy, ovce, kozy…), keď baktérie v ich žalúdku trávia prijatú potravu. Ako určite vieš, väčšinou je to práve tráva. Nájdeme ich aj v mliečnych výrobkoch (1).

Priemyselne spracované trans-tuky sa vyrábajú čiastočnou hydrogenáciou tekutých rastlinných alebo rybích olejov, ktoré obsahujú nenasýtené mastné kyseliny.  Predstav si nejaký zložitý chemický vzorec, v ktorom sa zrazu pomenia väzby (tie paličky medzi množstvom písmen), čím vznikajú trans-tuky.

Tento proces spôsobí, že dlho vydržia, sú lacné, ľahko sa používajú, dodávajú potravinám vhodnú chuť a textúru... Niet sa čomu čudovať, že sú tak obľúbené v potravinových reťazcoch.

No počkať, čo si o tom myslí naše zdravie?

Umelé transmastné kyseliny a ich negatívne účinky

Transmastné kyseliny chceš určite obmedziť, pretože (2, 3, 4, 5):

  • zvyšujú hladiny „zlého“ LDL cholesterolu bez toho, aby zvyšovali „dobrý“ HDL cholesterol, čím zvyšujú riziko srdcových ochorení,
  • existujú náznaky, že transmastné kyseliny súvisia s rozvojom cukrovky 2. typu (niektoré štúdie to vyvrátili, preto je potrebné to viac preskúmať),
  • zvyšujú riziko vzniku rakoviny prsníka, prostaty a hrubého čreva.

Ktoré potraviny obsahujú veľké množstvo transmastných kyselín? (6)

  • Stužený tuk (margarín – Palmarin, Hera, Flora, Rama….),
  • sušené polotovary na prípravu jedál (palacinkové zmesi či koláče, instantné polievky…)
  • fast food,
  • vyprážané jedlá,
  • rybie prsty,
  • koláče,
  • pizza,
  • torty,
  • lístkové cesto,
  • wafle,
  • keksíky,
  • polevy,
  • lacné čokolády,
  • čipsy,
  • raňajkové cereálie či tyčinky (sú aj značky dobré a vhodné do zdravého jedálnička)
  • popcorn,
  • omáčky,
  • zmrzliny.

V skratke: všetko sú to vysoko spracované potraviny. 

transmastné kyseliny, Transmastné kyseliny: týmto potravinám daj červenú

Image by Freepik

Transmastné kyseliny určite obmedz, ale nemusíš sa im vyhýbať na 100 %

Ak sa stravuješ vo všeobecnosti vyvážene, určite nebude problém, ak sa v tvojom jedálničku občas vyskytne niečo zo zoznamu potravín vyššie. Určite by to nemalo byť vo veľkých množstvách – pamätaj, neexistujú nezdravé potraviny, iba nevhodné množstvá potravín.

Avšak, ak by ale tvoj bežný deň vyzeral tak, že raňajkuješ lacné cereálie, na obed máš vyprážané „niečo“ s hranolkami, poobede ku káve si dáš kupované donuty či iné zákusky a večer, keď prídeš unavená domov, si objednáš pizzu, pretože už „nemáš čas variť“… V tomto prípade by sme sa určite zamerali na zlepšenie stravovacích návykov.

ZDROJE

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8535577/ 
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3955571/
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11556298/
  4. https://bmcmedicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12916-021-01952-3
  5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34104953/
  6. https://encyklopedia.akv.sk/wp-content/uploads/2017/03/Trans-tuky-v-potravinach.pdf

Komentáre

Mohlo by ťa tiež zaujímať