Úvod » Blog » Zdravie » Kokosové mlieko a jeho využitie

Kokosové mlieko a jeho využitie

Viktória Janáčková
Food photo created by jcomp - www.freepik.com

Kokosové mlieko je hustá nepriehľadná tekutina, ktorá sa získava zo strúhanej dužiny zrelých kokosových orechov. Jeho bohatá chuť je daná vysokým obsahom oleja s vysokým množstvom nasýtených tukov.

Delí sa podľa obsahu tukovej zložky. Najtučnejšie má obsah tuku okolo 25%, ale existujú aj menej tučné varianty a dokonca aj také so zanedbateľným množstvom.

Keď si kúpiš konzervované kokosové mlieko, po otvorení nájdeš v plechovke kokosovú dužinu zmiešanú s vodou a rozmixovanú dohladka. Na vrchu je často tuhá biela vrstva známa ako kokosový krém, ktorý z celého produktu obsahuje najviac tuku a bielkovín.

Nie každé kokosové mlieko je skutočne kvalitné

Kvalitu zakúpeného produktu spoznáš jednoducho: kvalita rastie úmerne s množstvom kokosového krému navrchu. Ak si tam nájdeš len vodu, zmeň výrobcu. Nezabudni, že by si mala kupovať len nesladené kokosové mlieko.

V obchode sa môžeš stretnúť s viacerými produktami, ktoré sú odvodené od kokosového mlieka. Nájsť sa dá aj čistý kokosový krém, ktorý nájdeme aj v kokosovom mlieku. Rozdielom je, že takýto kokosový krém je zbavený vody, ktorá ti môže chýbať pri pečení či varení.

Potom existuje aj krém z kokosu. Znie to veľmi podobne, ale tento krém je vyrobený z pyré kokosovej dužiny a zmiešaný je s veľkým množstvom cukru. Je dobré poznať rozdiel, aby si ho potom nepridala do omáčky k mäsu a mala z toho dezert.

Stretnúť sa môžeš aj s „light“ kokosovým mliekom, čo je dvojpercentné kokosové mlieko. Obsahuje málo tuku a je vodnatejšie, preto sa k nemu často pridávajú stabilizátory a iné látky, ktoré môžu viesť k nepríjemnej pachuti.

Kokosové mlieko obsahuje mnoho účinných látok

Kokosové mlieko sa môže hrdo chváliť širokým spektrom látok, ktoré v ňom nájdeme.

V 100g kokosového mlieka sú podľa USDA makroživiny zastúpené v tomto množstve:

Bielkoviny: 2,3g

Sacharidy: 5,5g z toho vláknina 2,2g

Tuky: 23,8g

Nasledujúci zoznam mikroživín je podľa zostupného usporiadania (najbohatšie je na mangán, najmenej obsahuje vitamínu E):

  • Mangán: má dôležitú úlohu pri metabolických procesoch, zabezpečuje rast zdravých kostí a tvorbu energie
  • Fosfor: ovplyvňuje kvalitu kostí a zubov, zabezpečuje správny pohyb svalov a fungovanie obličiek
  • Železo: tvorba červených krviniek, súčasť krvného farbiva, podieľa sa na výrobe energie a raste
  • Horčík: zabezpečuje tvorbu energie, správne fungovanie svalov a reguluje nervovú sústavu
  • Draslík: zabezpečuje kardiovaskulárne zdravie, znižuje krvný tlak, stará sa o zdravie kostí, svalov a obličiek
  • Zinok: silný antioxidant, zlepšuje kvalitu pokožky, vlasov a nechtov a môže zvýšiť fyzický výkon
  • Vápnik: základ zubov a kostí, podieľa sa na srdcovej činnosti a zabezpečuje správne fungovanie svalov a nervovej sústavy
  • Sodík: podieľa sa na správnej mozgovej a svalovej činnosti, prospieva pokožke a tráveniu
  • Vitamíny skupiny B: podporujú činnosť nervového systému, významnú úlohu majú pri zdravej pokožke, vlasoch a nechtoch a napríklad aj pre správne fungovanie srdcovej a svalovej činnosti
  • Vitamín C: má antioxidačné účinky, podieľa sa na tvorbe hormónov, je nevyhnutný pre svaly, kosti, cievy i kožu
  • Vitamín E: najdôležitejší antioxidant, pomáha spomaľovať starnutie buniek

Pozitívne účinky kokosového mlieka

Okrem už spomínaných účinných látok, ktoré majú na ľudský organizmus priaznivý vplyv, môže kokosové mlieko ovplyvňovať zdravie aj ďalšími spôsobmi.

Ešte stále nie je veľa štúdií kokosového mlieka. Jedna ale naznačuje, že kokosové mlieko má veľmi silné antioxidačné účinky, takže môže znižovať oxidačný stres a tým potencionálne znížiť riziko vzniku rôznych chronických ochorení.

Kokosové mlieko obsahuje triglyceridy so stredne dlhým reťazcom (MTC), ktoré stimulujú energiu procesom nazývaným termogenéza (výroba tepla). Niektoré štúdie uvádzajú, že MTC môžu priaznivo vplývať na črevnú mikroflóru a zvyšuje citlivosť na inzulín, čo je hormón kontrolujúci hladinu cukru v krvi. (1, 2)

Štúdie naznačujú, že MTC môžu znižovať chuť do jedla a tak znížiť príjem kalórii, čo ti môže pomôcť pri chudnutí. V kokosovom mlieku sa ale nachádzajú mále množstva MTC a preto je otázne, či v tomto smere budú mať vôbec nejaký dopad a ak, tak pravdepodobne minimálny.

Netreba zabúdať ani na to, že kokosové mlieko je vysokokalorické, preto by si ho mala konzumovať v rozumnom množstve.

Kokosové orechy obsahujú lipid nazývaný kyselina laurová, ktorá údajne môže podporovať imunitný systém a má antimikrobiálne a protizápalové vlastnosti.

Okrem toho kyselina laurová spúšťa apoptózu (bunková smrť) v bunkách rakoviny prsníka. Spomaľuje tak rast rakovinových buniek. (3, 4)

Kokosové mlieko na milión spôsobov: čaruj v kuchyni

Kokosové mlieko je tradičná potravina v Juhovýchodnej a Južnej Ázii, Oceánii a východnej Afrike. Používa sa pri varení aj v Karibiku, tropickej Latinskej Amerike a západnej Afrike.

Má veľa využití, môžeš ním nahradiť kravské mlieko, čo ocenia intolerantní na laktózu a vyrábajú sa z neho rôzne dezerty a syry.

Skús pridať kokosové mlieko do svojho obľúbeného smoothie, alebo experimentuj s novými receptami.

Môžeš ho tiež pridať do krémových polievok namiesto smotany. Zachutiť ti môže aj v káve.

Ovsené vločky s kokosovým mliekom budú mať úžasnú konzistenciu! Plechovku kokosového mlieka priveď k varu, pridaj ovsené vločky a var približne 15min, kým sa mlieko nevstrebe. Potom už len pridáš ovocie podľa chuti. Takto môžeš experimentovať s hocijakou kašou.

Pridať ho môžeš aj do iných sladkých pokrmov. Najznámejšia je asi panna cotta, ale skvelo chutí všade, ci už sú to muffiny, palacinky alebo chutné plnky a dá sa ním jednoducho nahradiť kravské mlieko v bežných receptoch

Určite poznáš známy alkoholický nápoj piña colada, ktorý sa rozšíril po celom svete z Karibiku. Obsahuje biely rum, kokosové mlieko a šťavu z plodov ananásu. Servíruje sa s plátkom ananásu. Nealkoholická verzia sa volá Virgin colada.

Zo slaných receptov to vyhráva kuracie karí na kokosom mlieku, ale očarí ťa v ľubovoľnej omáčke, ktorej dodá výbornú krémovú konzistenciu a vyzdvihne jej chuť.

Kokosové mlieko si urobíš aj doma! RECEPT

Kokosové mlieko zo sušeného kokosu

Potrebujeme 300 gramov strúhaného sušeného kokosu a 500 – 600 ml horúcej vody (pomer 1:2).

Postup:

  • Kokos zalejeme horúcou vodou a necháme vychladnúť.
  • Následne vylejeme do mixéra a poriadne rozmixujeme (cca 4 – 5 minút).
  • Zmes vylejeme do sitka a necháme odkvapkať.
  • Vznikne nám kokosové mlieko, ktoré je vhodné na okamžitú konzumáciu. Uchovávame ho v chladničke a využijeme do 2 dní.

Kokosové mlieko z čerstvého kokosu

  • Pred otvorením si do kokosového orecha urobíme dierku, aby sme umožnili odtok kokosovej vody (môžeme ju piť samostatne alebo pridať do nášho obľúbeného smoothie).
  • Orech otvoríme sekáčikom.
  • Vydlabeme z neho bielu dužinu, umyjeme ju a nakrájame na drobné kúsky (pre jednoduchšie mixovanie ich môžeme aj nastrúhať).
  • Polovičku nakrájaného/nastrúhaného orecha vložíme do mixéra, pridáme 1 a pol pohára prevarenej vody a necháme cca pol hodinku odstáť.
  • Následne zmes poriadne rozmixujeme (3 – 4 minúty na najvyššom stupni)
  • Podľa potreby pridáme 1 – 2 poháre vody, krátko premixujeme a prelejeme cez sitko (ak vám nevadí kokosová dužina, môžete mlieko nechať v tomto stave).

Možné vedľajšie účinky kokosového mlieka

Ako sme už spomínali, vzhľadom na jeho vysokú kalorickú hodnotu to s ním netreba preháňať, pretože ti môže veľmi ľahko zvýšiť kalorický príjem a tak budeš priberať.

U ľudí s tráviacimi problémami môže spôsobiť hnačku alebo naopak zápchu.

Rovnako ako pri iných orechoch, aj v tomto prípade sa môžu objaviť alergické reakcie.

Komentáre

Mohlo by ťa tiež zaujímať