Trochu mastnejšie jedlo na obed, k tomu pohár vína alebo káva a ideš si na pár minút zdriemnuť. Poznáš to? Pálenie záhy je nepríjemný pocit tlaku a pálenia v oblasti hrudníka, ktorý často vystreľuje do krku či úst. Aj keď zvyčajne nie je vážnym zdravotným problémom, výrazne znižuje kvalitu života. Najmä, ak sa vyskytuje pravidelne. V článku ti poradíme, čo pálenie záhy vyvoláva a aké zmeny v strave a životnom štýle ti pomôžu tento problém riešiť.
Pálenie záhy: Vieš, ako vzniká?
Pálenie záhy vzniká vtedy, keď sa žalúdočná kyselina a obsah žalúdka vracajú späť do pažeráka smerom nahor. Tento proces nazývame gastroezofageálny reflux a práve ten je zodpovedný za podráždenie sliznice pažeráka. Vedie k pocitu pálenia v oblasti hrudníka, ktorý môže vyžarovať až do hrdla.
- Pálenie záhy poznáme aj pod pojmami reflux kyseliny alebo pyróza.
Problém vzniká, ak tento jav prebieha často a opakovane. Vtedy totiž môže dochádzať k vzniku ochorenia GERD – gastroezofageálna refluxová choroba. Okrem pálenia záhy sa objavujú aj ďalšie príznaky:
-
- horká chuť v ústach,
- bolesť a pocit cudzieho telesa v krku, problematické prehĺtanie,
- zápach z úst, grganie, vracanie,
- kazivosť zubov, poškodenie skloviny,
- pocit netrávenia, plnosť žalúdka,
- zachrípnutie, kašeľ, chrapot.
A ak tento problém nebudeš riešiť, môže vzniknúť dlhodobý zápal a dochádza k zmene charakteru buniek na sliznici (Barretov pažerák). To môže prerásť až do rakoviny pažeráka, takže pozor na to.
Pálenie záhy a reflux sú často nesprávne označené ako prekyslenie žalúdka.
Aké sú príčiny pálenia záhy?
Pálenie záhy je v populácii celkom bežný jav. Spôsobuje ho mnoho faktorov:
1. Životný štýl a stravovacie návyky
Strava je jednou z najčastejších príčin pálenia záhy. Na house párty si dáš o grilovaný syr naviac a zapiješ to pohárom vínka – problém je na svete. Zvýšený tlak v plnom žalúdku vedie k tomu, že sa nedostatočne uzavrie dolný zvierač pažeráka a obsah žalúdka prechádza späť k ústam.
Ak si po výdatnom jedle ešte aj ľahneš, pyróza bude o to výraznejšia. Ďalším rizikovým faktorom je tiež nadváha, obezita a nedostatok fyzickej aktivity.
2. Fajčenie a stres
Fajčenie a stres sú rizikovými faktormi pre pyrózu, pretože ovplyvňujú mechanizmy, ktoré chránia pažerák pred refluxom kyseliny. Zároveň oslabujú zvierač, zvyšujú produkciu kyseliny v žalúdku a spomaľujú trávenie.
3. Tehotenstvo
Tehotenstvo je významným rizikovým obdobím pre vznik pyrózy a to z viacerých dôvodov:
-
- hormonálne zmeny,
- zväčšujúca sa maternica,
- vyšší tlak na žalúdok,
- stravovacie návyky v tehotenstve.
4. Tesné oblečenie, opasky
Tesné oblečenie v oblasti žalúdka a brušnej dutiny vytvára tlak, ktorý môže tlačiť obsah žalúdka smerom nahor.
TIP: Po výdatnom jedle si vždy povoľ opasok 😉
5. Poruchy trávenia, anatomické poruchy
Ak telo spracováva potravu pomalšie, obsah zostáva dlhšie v žalúdku, čo môže zvýšiť riziko refluxu. Ďalším rizikovým faktorom sú ochorenia alebo anatomické zmeny, napr. hiátová hernia (časť žalúdka prechádza cez bránicu do hrudníka).
6. Liečivá
Pálenie záhy môže byť vyvolané aj ako nežiadúci účinok niektorých liečiv, napríklad lieky na vysoký krvný tlak, astmu alebo bolesť.
Akým potravinám sa treba vyhnúť?
Pálenie záhy môže spôsobovať aj strava. Prinášame ti zoznam potravín, ktorým sa treba vyhnúť, ak ťa pyróza trápi. Je to však veľmi individuálne a u každého to môžu spôsobovať iné potraviny. Neznamená to, že sa teraz musíš vzdať všetkých jedál, ktoré tu spomíname.
-
- Tučné, mastné a vyprážané jedlá – hranolky, burgre, rezne, smotanové omáčky, údeniny,
- sladkosti, chipsy, spracované potraviny,
- kyslé potraviny – citrusové plody,
- paradajky, paprika,
- korenené a pálivé jedlá – chilli, mexická a indická kuchyňa,
- alkohol, káva,
- čerstvé pečivo,
- cesnak, cibuľa,
- nadmerné solenie,
- sýtené nápoje, kyslé šťavy,
- čokoláda – kvôli obsahu teobromínu.
Ako môžeš okrem stravy znížiť riziko pyrózy?
-
- Vyhýbaj sa veľkým porciám jedla,
- jedz pomaly, dobre prežúvaj, nejedz „za behu“,
- namiesto sýtených nápojov zvoľ čistú vodu,
- vyhni sa nadmernému pitiu kávy,
- nejedz tesne pred spaním, po obede namiesto siesty voľ prechádzku,
- nahraď problematické potraviny zdravšou alternatívou,
- zredukuj nadváhu a obezitu,
- obmedz fajčenie, stres a alkohol,
- nenos príliš tesné oblečenie v oblasti žalúdka,
- nedvíhaj príliš ťažké veci,
- užívaj lieky diagnostikované lekárom pravidelne.
Pálenie záhy a samoliečba: Stačí navštíviť lekáreň
Ak vyššie spomenuté nefarmakologické opatrenia nepomáhajú, krátkodobo si vieš pomôcť voľnopredajnými liekmi z lekárne:
Inhibítory protónovej pumpy (IPP)
Látky, ktoré priamo znižujú tvorbu žalúdočnej kyseliny,
-
- lieky prvej voľby,
- prípravky sú aj voľnopredajné, aj receptové (bez lekára max. 14 dní),
- užívajú sa pravidelne, ráno, 30 minút pred jedlom (dôležité!),
- účinok nenastúpi hneď, je nutné dlhodobejšie užívanie,
- Nolpaza, Helicid.
Antacidá
Liečivé prípravky, ktoré neutralizujú žalúdočnú kyselinu:
-
- rýchla úľava, pôsobia akútne,
- krátky účinok, dlhodobé a časté užívanie môže viesť k črevným problémom, hnačke či zápche,
- neliečia problém, iba tlmia príznaky,
- užívajú sa nalačno (mimo jedál) a podľa potreby (nie pravidelne ako IPP),
- dôležitý je odstup od iných liečiv, antibiotík a doplnkov výživy (horčík, vápnik),
- väčšinou vo forme žuvacích tabliet (neprehĺtajú sa),
- Gaviscon, Maalox, Rennie, Talcid.
Antirefluxné sirupy
Zdravotnícke pomôcky (nejde o liek), ktoré vďaka svojim vlastnostiam chránia sliznicu pažeráka a žalúdka:
-
- vytvárajú na sliznici gélovú vrstvu ktorá pôsobí ako ochranná bariéra pažeráka,
- účinkujú rýchlo,
- pomáhajú regenerovať bunky, podporujú hojenie,
- bezpečné aj na dlhodobé užívanie (nerieši príčinu, iba maskuje príznaky – pozor na podcenenie problému),
- obsahujú často aj látky s antacidovými účinkami alebo simetikón, ktorý znižuje plynatosť,
- Gastrotuss.
Prírodné látky
Mierne prejavy pálenia záhy môžeš riešiť aj alternatívnymi metódami liečby a prírodnými látkami:
-
- zázvor, aloe vera, kurkuma,
- harmanček, bazalka,
- jablčný ocot, sladké drievko,
- banány, jablká, ovsené vločky,
- algináty z morských rias – vytvárajú ochranný gél na žalúdočnom obsahu,
- Iberogast – horký extrakt z rastlín,
- Reloxan – zdravotnícka pomôcka, kombinuje extrakt z figového kaktusu a antacídne látky.
Kedy treba zájsť za doktorom?
Kyselina nachádzajúca sa v žalúdku je bezpečná, lebo žalúdok je dostatočne chránený proti nízkemu pH. To sa však nedá povedať o sliznici pažeráka, ktorú kyselina poškodzuje a môže spôsobiť zápal, zúženie pažeráka, vredy až rakovinu pažeráka.
Ak sa pálenie záhy objavuje často, dlhodobo a príznaky sú veľmi výrazné a obmedzujúce – zájdi za lekárom. S návštevou odborníka nečakaj ani v prípade, že si tehotná alebo sa okrem pálenia záhy u teba objavia príznaky ako:
-
- bolesť pri prehĺtaní,
- nevoľnosti, vracanie, hnačky,
- krv v stolici, tmavá stolica,
- nechutenstvo, chudnutie bez príčiny.
Lekár môže okrem IPP predpísať aj ďalšie látky, sú však dostupné len na recept:
H2-antihistaminiká
Staršie liečivá, ktoré potlačujú produkciu kyseliny chlorovodíkovej v žalúdku (napr. Famosan). Nie sú však tak účinné, ako novšie IPP-čka.
Prokinetiká
Látky, ktoré stimulujú pohyb čriev, posilňujú pažerákový zvierač a podporujú vyprázdňovanie žalúdka.
Pálenie záhy je v populácii bežný problém, ktorý sa objavuje po výdatnejšom obede. Ak ťa netrápi pravidelne a príznaky pyrózy nie sú veľmi závažné, nemusíš sa bát. Pomôcť si vieš úpravou životného štýlu a stravovania. Zpozorni však v prípade, ak sa prejavuje často alebo výrazne a zváž návštevu lekára.