Úvod » Blog » Zdravie » Strava pri cukrovke: čo môžeš a nemôžeš jesť?

Strava pri cukrovke: čo môžeš a nemôžeš jesť?

PharmDr. Paťka Janáčková
Image by nakaridore on Freepik

Cukrovka (Diabetes Mellitus) je veľmi závažné metabolické ochorenie postihujúce veľké množstvo ľudí po celom svete. A nie, nie je to len o zákaze jesť cukor. Cukrovka výrazne ovplyvňuje kvalitu života pacienta. Pokiaľ nie je správne liečená a pacienti neodržujú zásady jedálnička pri cukrovke, môže viesť k mnohým komplikáciám, kóme až smrti. My sa preto dnes pozrieme na to, aká strava pri cukrovke je najlepšia a čomu by si sa naopak mala vyhnúť.

MiniKvíz – vieš, čo je diabetes (cukrovka) a ako vzniká?

Cieľom dnešného článku nie je hovoriť o cukrovke samotnej. Avšak je dobré si toto ochorenie aspoň v skratke priblížiť prostredníctvom rýchlych otázok a odpovedí. Dokážeš na ne odpovedať sama?

1. Čo vlastne cukrovka je?

Diabetes Mellitus (DM) je označenie pre skupinu metabolických ochorení charakterizovaných vysokou hladinou cukru v krvi (hyperglykémiou).

2. Čo cukrovku spôsobuje?

Problémom u DM je porucha vo funkcii, tvorbe alebo vylučovaní inzulínu v pankrease. Inzulín je hormón zodpovedný za prenos glukózy (cukru) prijatej potravou z krvi do buniek. V bunkách je následne premieňaná na energiu alebo sa z nej tvorí glykogén do zásoby.

3. Koľko typov cukrovky poznáme?

Existuje viacero príčin, prečo DM vzniká a podľa toho ho rozdeľujeme na niekoľko skupín. Základom je rozdelenie na DM 1. a DM 2. typu. Okrem nich však existujú aj ďalšie, menej časté typy – DM 3. (Alzheimerová demencia), tehotenský (gestačný) DM, alkoholický DM a mnoho ďalších.

4. Aký je medzi DM1 a DM2 rozdiel?

  • 1. typ je spôsobený autoimunitným procesom, kedy vlastná imunita pacienta ničí bunky pankreasu a v dôsledku toho sa prestáva tvoriť inzulín, prípadne sa ho tvorí veľmi málo. Väčšinou je to dané geneticky. Najčastejšie vzniká v detstve, no existujú aj formy prejavujúce sa až v dospelosti (LADA- latentný autoimunitný diabetes mellitus dospelých).
  • 2. typ je často spôsobený nezdravým životným štýlom. Nesprávny životný štýl totiž môže viesť k tomu, že citlivosť tkaniva na inzulín sa výrazne zníži a spoločne s poruchami tvorby inzulínu vedie k prepuknutiu DM – najčastejšie u osôb vo vyššom veku. Zjednodušene povedané: pankreas tvorí inzulín – a tvorí ho čoraz viac, no bunky sú voči nemu „slepé“.

Vedela si? Metaanalýza 7 randomizovaných študií ukázala, že úprava životného štýlu a stravovania znižuje riziko DM 2. typu až o 47%!

strava pri cukrovke, Strava pri cukrovke: čo môžeš a nemôžeš jesť?

https://www.freepik.com/free-photo/world-diabetes-day-medical-equipment-wooden-floor_10401470.htm#query=diabetes&position=4&from_view=search

Keď nedodržíš rady diabetológa…

…koleduješ si o vážny problém.

Správne nastavená liečba a jej dodržiavanie, užívanie liečiv, správna technika pichania inzulínu a taktiež vhodná strava ti môžu doslova zachrániť život.

Tvoj lekár vie, čo robí.

Strava pri cukrovke: čomu sa vyhýbať a prečo?

Strava sa u každého diabetika nastavuje individuálne v závislosti na jeho stave, veku, životnom štýle, hmotnosti, množstve fyzickej aktivity a zaužívaných stravovacích návykoch.

Dôležité však je:

strava pri cukrovke, Strava pri cukrovke: čo môžeš a nemôžeš jesť?

https://www.freepik.com/free-photo/hand-holding-blood-glucose-meter-measuring-blood-sugar-background-is-stethoscope-chart-file_1193187.htm#query=diabetes&position=2&from_view=search

A ako je to s cukrom pri cukrovke?

Každého pri slove cukrovka ako prvé napadne, že človek ňou trpiaci musí automaticky prestať jesť sladkosti a všetko, čo obsahuje sacharidy. Ale pozor, aj diabetik potrebuje pre svoje fungovanie ako zdroj energie sacharidy. Čo teda s tým?

Veľmi zjednodušene povedané – tvoj inzulín nefunguje úplne ako by mal a neprenáša cukor prijatý z potravy do buniek, kde môže byť ďalej využitý. Tým pádom sa všetok hromadí v krvi a ak ho prijmeš veľa naraz, dôjde k tzv. hyperglykémii. Tá môže viesť k mnohým diabetickým komplikáciám, prípadne až k hyperglykemickej kóme.

Diabetik preto musí prijímať potraviny, z ktorých sa glukóza uvoľňuje v priebehu niekoľkých hodín = zemiaky, ovocie a zeleninu, celozrnné pečivo, mliečne výrobky, DIA sladkosti (v rozumnom množstve), diabetické sladidlá.

Cukrovinky, zákusky, zmrzlina, biely cukor či orechovník a vianočka úplne zakázané nie sú, avšak je nutné ich prijímať s mierou. Je to veľmi individuálne. Závisí totiž aj na hmotnosti, hodnotách glykémie v krvi, účinnosti a dodržiavaní liečby, fajčení…

Každý diabetik by mal byť od lekára dostatočne edukovaný o svojom stave a mal by vedieť, čo si môže dovoliť a čo nie. Dôležité tiež je, aby vedel ako sa správať v situáciách, kedy dochádza k hypo alebo hyperglykémii. Mal by byť informovaný o základných príznakoch, ktoré k týmto stavom vedú, mal by si vedieť zmerať hodnotu glykémie a poznať možnosti, ako tento stav zvrátiť.

strava pri cukrovke, Strava pri cukrovke: čo môžeš a nemôžeš jesť?

https://www.freepik.com/free-photo/world-diabetes-day-sugar-wooden-bowl-stethoscope-dark-background_10401429.htm#query=diabetes&position=10&from_view=search

Strava pri cukrovke: na čo netreba zabudnúť?

Nárazové obmedzenie jedál, ktoré si doteraz bola zvyknutá jedávať, nie je úplne najlepší nápad. Väčšinou ti to totiž dlho nevydrží. Dôležité je ísť na to postupne a s rozumom. Vieš že nedokážeš žiť bez koláčika ku káve? Daj si kúsok DIA keksíka. Máš rada na obed mäsité jedlá? Zvoľ namiesto červeného mäsa kuraciu variantu. Cukrovka je závažná choroba, ale dá sa s ňou naučiť žiť bez extrémov.

ZDROJE:

Komentáre

Mohlo by ťa tiež zaujímať